Funkisbanden ønsker økt bevisstgjøring og kunnskap

Gjennom sosiale medier ønsker banden å senke fordommene og øke likestillingen for funksjonshemmede. I slutten av juni ble alle medlemmene presentert i et Facebookmøte i regi av Norges Handikapforbund. De vil også ta opp ulike temaer, og fra tid til annen blir det gjester gjennom snapchat -kanalen som også  kalles funkisbanden.

Der skal de gi folk innblikk i barrierer og diskriminering de opplever i hverdagen ved å vise typiske sitasjoner fra hverdagslivet. En av de ni medlemmene er Hannah Lunden (21), som er kjent for mange etter at hun gikk til rettsak mot staten i et forsøk på å få flere timer brukerstyrt personlig assistanse (BPA), slik at ordningen også dekker behov om natten. En sak hun tapte. – Jeg brenner såpass mye for likestilling, for å trappe ned på diskriminering og bevisstgjøre samfunnet om problemer at jeg gjerne ville være med på dette. Jeg gleder meg! Det er givende å høre historier som er helt annerledes enn min egen. Samtidig har vi mange opplevelser, følelser og erfaringer felles. Det blir spennende å se dette ta form.

Hannah Lunden også om fordommer når hun møter nye mennesker. – Mange tenker at når du sitter i rullestol, er du stokk dum. Og prater til deg som om du er tre år, sier Lunden. Hun forteller også om fordommer når hun møter mennesker hun ikke kjenner fra før.  – Vi må berike folk med informasjon og kunnskap. Folk kan ikke noe for at de ikke vet, men når de vet, kan de gjøre noe med det. Usikkerheten til folk som er usikre kan gjøre dem klønete og det kan oppstå misforståelser. Det krever at vi som er funksjonshemmede må være mer tolerante, mener Hanna Lunden.

– Men det er noe helt annet når folk har holdninger som er tydelig diskriminerende. Under BPA- rettsaken brettet hun ut livet sitt for å få mer hjelp, og de opplysningene ble brukt i detalj av aktoratet. Alt var offentlig. Hun opplevde å være en gjenstand som måtte tilrettelegges. Hun forteller også til Handikapnytt at andre aktuelle saker Funksisbanden vil belyse er kropp og kroppspress.  Alle vurderer seg selv ut fra idealer. Har man en funksjonsnedsettelse eller et syndrom, blir ingen idealer satt. Men alle er jo seg selv, så det gjelder å få flere med funksjonsnedsettelser ut i media, tv og serier, sånn at folk ser at alle er normale.

Utilgjengelighet i arbeidslivet og hverdagen er noe Fenrir Jonassen (34) har kunnskap om. Jonassen ble skadet på jobb for over ti år siden. Siden den gang har han gått fra en krykke til to krykker og i senere tid til rullestol. Erfaringene har han dokumentert gjennom videoopptak som han har brukt når han har klaget til de rette instansene. Nå ser han fram til å bidra til å fremme økt tilgjengelighet og likestilling gjennom Funkisbanden.

I tillegg til Funkisbanden satser prosjektet på formidling av historier også på Facebook-siden «Hverdagsdiskrimineringen». Vil du vite mer om funkisbanden, og noen av medlemmenes kamper kan du lese mer i Handikapnyttt.no

handikapnytt.no/her-er-banden-som-skal-ut-og-knuse-fordommer/

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt