
Ikke alle personlige assistenter blir prioritert i vaksinekøen
Brukerstyrte personlige assistenter er nå med på Folkehelseinstituttets prioriteringsliste for koronavaksine, men de må oppfylle helt bestemte betingelser. Tidligere i februar har Handikapnytt fortalt om Marna som måtte kjempefor å ble sattt i gruppe 4 i folkehelseinstituttets prioriteringslise, tross underliggende sykdom.
Handikapnytt fortalte også om Torstein Lerhol som av sin lege ble prioritert som som gruppe 1 og dermed ansett som sykehjemsbeboer og allerede har fått begge vaksinedosene. Begge bor de hjemme, har problemer med hoste og vil trolig bli svært dårlige av å få koronaviruset. Begge har også døgnkontinuerlig brukerstyrt personlig assistanse (BPA).
Etter saken om Torstein Lerhol har mange lesere av Handikapnytt lurt på om også de kan prioriteres som gruppe 1. Flere Handikap-nytt har snakket med har prøvd, men fått til svar at legen ikke har mulighet til å sette noen i gruppe 1, så lenge de ikke faktisk bor på institusjon.
FHIs prioriteringsrekkefølge av koronavaksine:
- 1. Beboere i sykehjem
- 2. Alder 85 år og eldre
- 3. Alder 75-84 år
- 4. Alder 65-74 år og samtidig personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp
- 5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander (se listen over risikogrupper under)
- 6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander
- 7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander
- 8. Alder 55-64 år
- 9. Alder 45-54 år
- Prioritering av helsepersonell parallelt med risikogruppene.
- Kilde: Folkehelseinstituttet
Mandag 22. februar kom Folkehelseinstituttet med endringer i anbefalingene slik at også personlige assistenter kan bli prioritert for koronavaksine.
Men hvordan skal dette forstås, og hvilke assistenter er i realiteten omfattet av anbefalingen? Overlege ved områdeledelsen for smittevern, miljø og helse hos Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, svarer Handikapnytt på e-post:
Må tilsvare sykehjem
FHI definerer en institusjon i vaksinasjonssammenheng av Covid–19 som sykehjem. –Vi oppfordrer kommunelegen til å ta kontakt med oss med tanke på å finne en løsning dersom det er tale om pasienter som har en situasjon som tilsvarer den som sykehjemsbeboere har
Personer som ikke er ansatt i helse- og omsorgstjenesten, men utfører pleie- og omsorgsoppgaver i pasient/brukers eget hjem og i den funksjonen innehar spesialkompetanse tilsvarende helsepersonell som er kritisk vanskelige å erstatte.» Men det er et tillegg:
«Gjelder kun personer som utfører pleie- og omsorgsoppgaver for personer med alvorlige tilstander som krever spesialkompetanse og deres funksjon derfor er kritisk vanskelige å erstatte. Dette kan inkludere foreldre, andre familiemedlemmer (lønnet eller ulønnet) eller brukerstyrt personlig assistent (BPA) Kriteriene for prioritering av vaksinasjon av disse må sees i sammenheng med kriteriene for prioritering av helsepersonell.»
Les hele saken i Handikkapnytt.no
Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen