Inger Rødsandtrø har rullestolbil som gjør reisen til trening dyrere

Rullestolbrukeren fra Sandefjord er avhengig av regelmessig trening. Hun har endelig funnet et treningsopplegg som er godt tilrettelagt for hennes funksjon og behov. Dette Feelgood-senteret som har apparater tilpasset personer med funksjonsnedsettelser som gir god effekt. Senteret er helt likt det som Mona og den tidligere fotballspilleren Dagfinn Enerly har startet i Rygge i Østfold.

For Rødsandtrø blir treningen hun må ha tre ganger i uka ekstra dyr fordi hun må gjennom fem bomstasjoner på den nye E18 i Vestfold og Telemark.  – I løpet av en måned blir det 595,20 kroner i bompenger når jeg trener tre ganger i uka. Når dette kommer på toppen av alle andre utgifter, som har økt på grunn av kutt i ytelser, blir det for mye, konstaterer hun. To av de siste bomstasjonene betaler hun ikke fordi de tilhører bypakke Grenland som gir fri passering for de som har parkeringsbevis for forflytningshemmede.  – Som rullestolbruker har jeg ikke noe alternativ til bilen. Det er ikke mulig for meg å reise denne strekningen med buss, påpeker hun. Hun kunne ønske funksjonshemmede fikk fritak i alle bompasseringer som i Grenland, sier hun til Handikapnytt.  

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud i Frp fra Vestfold og Telemark støtter Inger Rødstandtrø fullt ut. Han mener det er urimelig at funksjonshemmede som ikke har noe alternativ til de fosildrevne kassebilene tilpasset rullestolbrukere må betale like mye som andre i bompenger langs landeveien. – Det burde vært samme ordning på vanlig vei som det er rundt byene der funksjonshemmede med HC-kort ikke betaler, sier han. Han utfordrer samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf) til å gjøre det rimeligere å passere bommene for Inger Rødsandtrø og andre funksjonshemmede som ikke har noe alternativ til bilen.

Her får du fritak i dag

  • Forflytningshemmede med gyldig parkeringstillatelse i minimum to år fra kommunen har rett til fritak i bomringer knyttet til byområder.
  • Det betyr at det er gratis passering i disse anleggene:
  • I og rundt Oslo (Fjellinjen), Bergen, Nord-Jæren, Hauglandspakken, Miljøpakken i Trondheim, Kristiansand, Vegpakke i Harstad, Bypakke Grenland, Bypakke Nedre Glomma, Førdepakken og Bypakke Bodø.
  • Kilde: Fjellinjen.no

Hadde Inger Rødsandtrø kjørt elbil, kunne hun passert gratis i bomstasjonene langs E18. Men så lenge hun kjører rullestoltilplasset kassebil fra Nav, har hun ikke den muligheten heller. Nav har nemlig ingen planer om å elektrifisere trygdebilene med det første.

Saken er fra Handikapnytt

Les saken her: Ønsker flere lettelser for funksjonshemmede som er helt avhengig av fosildrevene kjøretøy

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt