Mari Storstein ønsker rullestolbruker i ny dokumentarfilm

Hun planlegger å lage Norges første spillefilm med en rullestolbruker i hovedrollen. Og kanskje er det ditt navn som skal stå på plakaten? Mari Storstein er for mange kjent som dokumentarfilmskaper der funksjonshemmede, likestilling og politikk er viktig. Nå gir hun seg i kast med spillefilm og fiksjon. Hun ønsker å skape et romantisk drama med en ekte rullestolbruker i en sentral rolle.

Til Handikapnytt sier Storstein at hun selv aldri har sett en film hvor hun føler seg representert, og hvor hun kjenner seg igjen. -De sjeldne gangene man skal portrettere en funkis på film, så er det basert på stereotype framstillinger der man enten er en helt, et offer eller lever et liv som er verre enn døden, sier Mari Storstein til Handikapnytt. Planen er i stedet å gi en autentisk og ekte framstilling, der personer med funksjonsnedsettelser blir framstilt som hele mennesker.  Og representasjonen må være reell. Det kan ikke være noen som later som om de bruker rullestol.

– Å ha en uekte funkis på film er som å male en hvit skuespiller svart i ansiktet. Det er ikke ok, fastslår Storstein. Derfor er Storstein på utkikk etter en hovedrolleinnehaver i alderen fra 16 til 28 år, som er rullestolbruker og som kan spille en 19–20-åring. Om du er jente eller gutt, spiller ingen rolle. – For oss er det det viktigste å finne den rette personen først. Så utvikler vi manuset ut fra hvem vi får til å spille rollen.

Fakta omFilmskaperne:

  • Mari Storstein er kjent som dokumentarfilmskaper av blant annet serien «Søsken» og filmene «Brevet til Jens» og «Et lass av fett». Storstein, som selv bruker rullestol, har vunne flere priser for sitt arbeid.
  • Thomas Robsahm har produsert over 50 filmer, blant annet for regissører som Joachim Trier, Margreth Olin og Maria Sødahl. To ganger har filmene hans deltatt i hovedkonkurransen i Cannes og vært på shortlist for Oscar.

Mari Storsteins samarbeidspartnere  er produsenten Thomas Robsahm og fotograf Tomas Myklebost. Han er også Storsteins samboer. Norsk Filminstitutt har gitt støtte til manusarbeidet, som skal munne ut i en helaftens kjærlighetsfilm.

– Det vil lyse gjennom at dette er et politisk prosjekt fra min side. Da er det gøy på pakke det inn i en romantisk dramakomedie. Vår hovedperson skal begynne på høyskole eller universitet og blir konfrontert med samfunnets syn på ham eller henne. Personen opplever for første gang å bli utestengt for den hun eller han er, forteller Storstein, som er tilbakeholden med å røpe detaljer om handlingen. – Manuset vil bygge på ekte hendelser. Som seer skal du forstå at dette kan være virkelig, at dette er motstand og hindringer som skjer på ekte hver eneste dag. På den måten prøver vi å løfte en debatt. Men det som skal drive filmen framover, er kjærlighetshistorien. Når Mari Storstein og samarbeidspartnerne hennes går ut og søker bredt etter folk som har lyst til å spille hovedrollen i filmen, er det fordi det knapt finnes profesjonelle skuespillere med funksjonsnedsettelser i Norge.

– Det handler om diskrimineringen vi er utsatt for, fra den starter i barndommen til at ingen av utdanningsinstitusjonene noen gang har tatt inn en elev med funksjonsnedsettelser. Vi vet at det finnes mennesker der ute som har en drøm om å få være med i en film, men som aldri har fått muligheten, sier Storstein.

Hvis du tenker at Mari Storsteins nye film bør ha ditt navn på plakaten, kan du merke en epost med «skuespiller spillefilm» og sende den til mari.storstein@gmail.com. E-posten må inneholde litt om hvem du er, et bilde av deg og en liten film om deg selv.

Du kan godt bruke mobiltelefonen.

Saken er fra Handikapnyttr

handikapnytt.no/en-fake-funkis-pa-film-er-som-a-male-en-hvit-skuespiller-svart-i-ansiktet/

Publsesrt av Birgitte Falck-Jørgensen

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt