A clockwork orange

Carl-Edvard her, dere kjenner meg som anmelder fra Empo tv filmspesial.

Som dere har forstått elsker jeg film og har gjort det hele livet.

Men dette er en spesifikk sjanger jeg har forkjærlighet for. Filmer som ikke ble en stor suksess når de kom ut, enten fordi de var sære eller ikke ble forstått. Der en gruppe mennesker oppdager ulike filmer som de elsker og som får sitt eget publikum. Disse filmene går under sjanger kultfilm.

Så i disse omtalene vil jeg introdusere dere for alt fra klassikere til kalkunene.

For 50 år siden kom en film som tok verden med storm. Den ble meget kontroversiell for dens innhold som inkluderte vold og sex. En meget nihilistisk historie, jeg snakker da om A clockwork Orange. Filmen mange mener er blant en av de beste filmene Stanley Kubrick laget i sin tid.
Filmen kom ut i 1971, men historien foregår i 1980. Vi befinner oss i England hvor systemet er ødelagt og gatene herjes av forskjellig gjenger. En av dem er Alex og hans droogs, som pleier å henge på Korova Milkbar. Her drikker de en drink blandet av melk og dop, mens de tenker på hva de skal gjøre for kveldens underholdning. Det innebærer at de bryter seg inn i folks hus, banker dem og om de får tid tar de «inn og ut metoden», slang for voldtekt.
Alex er lederen for den lille gjengen og livet hans er ganske fint helt til hans venner snur han ryggen og han blir satt i fengsel. I fengselet blir han en prøvekanin for Ludo Vigo teknikken, som skal fjerne alle voldelige tendenser. Selv om nå Alex er blitt snill, betyr ikke det at samfunnet blir mere snilt tilbake.
At filmen er forstyrrende det er det ingen tvil om, men det Kubrick gjør så bra er at han ikke trekker vold scenene for langt. Vi lærer nok om Alex til å få et innblikk i hans forstyrrende hjerne samtidig som vi ser omstendighetene som viser hvorfor han er blitt slik. Et av de mest interessante tingene rundt Alex er hans forhold til Beethoven, som viser hans intellekt når det kommer til musikk.
I mange andre filmer ville man nok hatet han, men Malcolm MacDowell tilfører Alex en farlig sjarm som gjør han likandes.
Det er 50 år siden den kom ut så kan det trygt sies at filmen forblir en av Kubricks beste filmer og kommer nok til å forbli det i de neste 50 kommende årene.
Filmen startet som en kultklassiker, men har over tid gått til å bli en ikonisk film med plass i filmhistorien.

Se trailer her: https://www.youtube.com/watch?v=tu7MIT52TvE


Movie

Detaljer

 • Sjanger

 • Regissør

  Stanley Kubrick
 • Varighet

  1:30 minutter
 • Land

  USA
 • Premieredato

 • Aldersgrense

  18 år

Skuespillere


Du liker kanskje også

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt