Charlie og sjokoladefabrikken (2005) (norsk tale)

Charlie og sjokoladefabrikken er en film fra 2005 basert på barneboken med samme navn utgitt i 1964 av den engelske forfatteren Roald Dahl. Boken ble for første gang utgitt på norsk i 1972, og ble filmatisert for første gang allerede i 1971.

Skrevet av Erling Due Bergseth

Filmen handler om en gutt som heter Charlie. Han bor sammen med moren faren og de fire besteforeldrene sine i et lite hus i en stor by. Familien er veldig fattig, men likevel uten at Charlie vet det enda er han den heldigste gutten i hele verden. En kveld forteller den ene bestefaren Joe Charlie om den store sjokoladefabrikk-eieren Willy Wonka som driver sjokoladefabrikken i byen. Bestefar Joe kjenner nemlig Willy Wonka fordi de har vært kolleger tidligere. Noen dager senere får Charlie øye på en plakat. På den står det skrevet at Willy Wonka vil invitere fem barn på besøk til sjokoladefabrikken sin. Dette er starten på Charlies store eventyr. 

 Men det er ikke så enkelt som at barna blir invitert med en gang de må nemlig gjøre en innsats først så de fortjener å bli invitert. Dette går ut på at alle barn i alle byer i alle land i hele verden skal finne en gullbillett som Willy Wonka har gjemt under innpakningspapiret til totalt 5 tilfeldige sjokoladeplater. Dette er virkelig en stor sjanse til å få en opplevelse for livet og sjokoladesalget i både butikker og kiosker går unna som aldri før. Etter hvert begynner gullbillettene å bli funnet og det går også ganske fort for seg. Til slutt begynner Charlie nesten å tvile på at han vil være en av de heldige barna som finner en gullbillett, men han gir allikevel ikke opp. En dag finner Charlie en pengeseddel på gaten og han går rett til nærmeste kiosk og kjøper en Wonkasjokoladeplate. Han er veldig spent når han tar av sjokoladepapiret og så sannelig finner Charlie den siste Gullbilletten. 

Dagen etter er den store dagen kommet når Charlie og bestefar Joe skal besøke sjokoladefabrikken. Både Charlie og de andre 4 barna har store forventninger og gleder seg og Willy Wonka har en stor opplevelse å gi dem. Barna har også funnet ut at en av dem vil motta en helt spesiell overraskelse, men hva det er vet ingen av dem.    

Personlig syns jeg at inntrykkene har forandret seg litt siden første gang jeg så filmen. Det de fleste først og fremst vil legge merke til er at sjokoladefabrikken er som en stor fantasiverden hvor alt kan skje.  

Filmen har også humor i og med at den er basert på en barnebok. Det er vanskelig å si det helt konkret hva som er det beste med filmen, men det som jeg syns skaper en del av spenningen er at barna utsettes for uventede overraskelser en etter en fordi de enten er for grådige eller for ulydige. I løpet av turen gir Willy Wonka barna klar beskjed om at de må være forsiktige og ikke røre noe, men barna klarer ikke å la være, og dermed får det konsekvenser for dem en etter en.  

Jeg ser mest på norske filmer, men jeg ser også en del på filmer som er dubbet til norsk tale, hvilket Charlie og sjokoladefabrikken er. Det er en av grunnene til at jeg syns den er bra, men det er ingen tvil om at skuespillerne som spiller fysisk med gjør en god jobb. En av de som utmerker seg er Johnny Depp i rollen som Willy Wonka. Jeg tror ikke karakterene hadde vært de samme hvis de hadde blitt tolket av andre skuespillere. Kort sagt er det nok handlingen, dubbingen og skuespillerinnsatsen som gjør at jeg anbefaler denne filmen. 


Movie

Detaljer

 • Sjanger

 • Regissør

  Tim Burton
 • Varighet

  1 time 55 minutter
 • Land

  USA/Storbritannia
 • Premieredato

  september 16, 2005
 • Aldersgrense

  7 år

Skuespillere

Johnny Depp

Freddie Highmore


Du liker kanskje også

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt