Filmanbefaling: Drive (2011)

I 2005 skrev James Sallis boken «Drive», en noir historie om en sjåfør som kjører kriminelle om natten, helt til en av jobbene går rett vest og han må gjøre det han kan for å komme seg ut. Boken fikk gode anmeldelser og snakk om en film ble fort et tema. Først 6 år senere ble boken filmatisert – regien var av Nicolas Winding Refn som har bygget en god CV med «Pusher»-trilogien og «Bronson». «Drive» fikk Gullpalmen for beste Cannes filmfestival 2011, og da den kom ut så fikk filmen like gode anmeldelser som boken. I og med at det er 10 år siden den kom ut er det på tide å ta en nærmere titt på hva som gjør den så unik.

Hovedpersonen som vi kun blir kjent med som «The Driver», spilles av Ryan Gosling, og jobber til vanlig som mekaniker og stuntman når han ikke er getaway-sjåfør. Han blir kjent med naboen Irene og hennes sønn Benicio, tilbringer en del tid sammen med dem og det begynner etterhvert å utvikle seg til en romanse med Irene.

Men ting snur fort når hennes mann Standard kommer hjem fra fengsel og tar med seg sine problemer. Han har høy gjeld til en gjeng med lånehaier. Driver bestemmer seg for å hjelpe han, og han blir innblandet i en gjeng krig hvor livene til Irene og Benicio står på spill.

Drivers sjef Shannon har bestemt seg for å tjene litt penger med hjelp av sin kompanjong Bernie Rose (Albert Brooks) og hans sleske partner Nino (Ron Perlmann). Det viser seg at de kjenner lånehaiene, og Driver skal være sjåfør for lånehaiene med Standard og en dame med navn Blanche (Christina Hendricks). Planen er å rane en pantelåner, men Standard blir skutt på stedet. Driver og Blanche kommer seg unna med byttet, som viser seg å være langt større enn de trodde, men Driver fatter snart mistanke om at Blanche var med på å lure han og Standard i en felle.

Det viser seg at Lånehaiene jobber for Nino som hadde tatt seg vann over hodet og trodde han skulle lykkes i å låne en pantelåner som operes av Mafian og nå sitte de like tynt an.

Filmen viser fra starten at den røtter i Film noir med at byen framstår varm og hyggelig om dagen, mens om natten så er den kald og kynisk.

Beste måten å beskrive Ryan Gosling sin karakter er at han er lik Clint Eastwood i «The man with no name», men kunne heller ikke la være å tenke på Boba Fett fra Star Wars, som også er inspiert av Clint Eastwoods ikoniske rolle.

Filmen er stappet med symbolisme og bruker minimalt med dialog for å forklare hva som skjer.

Skuespillerne gjør en troverdig jobb, og de får de også fram hvorfor karakterene gjør det de gjør.

Filmen er like vakker å se på som den er spennende, og etter min mening er «Drive» like god i dag som det den var da den kom ut.


Movie

Detaljer

 • Sjanger

 • Regissør

  Nicolas Winding Refn
 • Varighet

  100 minutter
 • Land

  USA
 • Premieredato

  september 16, 2011
 • Aldersgrense

  15 år

Skuespillere

Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Ryan Gosling

Raven Underwood, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Christina Hendricks

Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Oscar Isaac


Du liker kanskje også

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt