Filmanbefaling: Menace II Society (1993)

På 90 tallet så fikk man gangsterklassikere som «Goodfellas», «Casino», «Resevoir Dogs» og «Pulp Fiction», men også gangsterfilmer som handlet om hvordan det var å leve i gjengmiljøet i South Central, Los Angeles. Den mest kjente var «Boyz in da Hood», som ble nominert til to Oscarstatuetter. I 1993 kom også «Menace II Society» som omhandlet samme tema.

«Menace II Society» er en indiefilm fra 1993 som handler om de to kompisene Cain og O-Dog som bor i Wyatts, Los Angeles. Historien starter med at de skal på butikken og kjøpe øl. Butikken drives av et asiatisk par som holder et godt øye med dem, noe kompisene legger fort merke til. Filmen etablerer fort hvordan passiv rasisme er en del av deres hverdag, og ting går rett vest når en av butikkselgerne kommer med en kommentar som får O-Dog til å klikke, og det ender med at begge butikkmedarbeiderne blir skutt på stedet.

Vi får så se Cain sin barndom, hvor faren spilles av selveste Samuel L. Jackson. Rollen er kort, men forteller alt man trenger å vite om Cain sin oppdragelse, før vi spoler 14 år fremover hvor han så bor hos sine besteforeldre.

Han har akkurat blitt ferdig med videregående skole og må tenke på sin egen fremtid. Han Tilbringer en del av sin tid med Ronnie, som har en liten sønn hun må oppdra på egenhånd. Cain har blitt som en stefar for lille Anthony, men det medfører til gjengjeld at han fort lærer om ting som skytevåpen og hvor vanskelig det er å overleve i dette strøket.

På vei til fest i nabolaget blir Cain og hans fetter stoppet opp av en gjeng, og Harold blir skutt og Cain får en kule i skulderen. Etter et sykeshusopphold så bestemmer Cain seg for hevn, og valgene han tar så fører han mer nedover veien han ikke ønsket å gå.

En ting med «Menace II Society» som er unikt er det at den aldri glorifiserer hvordan Ghetto-livet er. De lever i en verden hvor det å få fine ting innebærer enten å stjele eller drepe for det, og filmen viser også en ting som er like relevant i dag som det var i 1993 og det er forholdet til politiet. Filmen viser klipp fra opptøyene i Wyatts i 1965 som viser den ekstreme volden mellom den sorte samfunnet og politiet.

Filmen har hatt stor innflytelse på blant annet spillklassikeren «GTA San Andreas» hvor blant annet Rapperen MC Eight og Samuel L. Jackson hadde stemmene til to av karakterne i spillet.

MC Eight var også med i «Menace II Society», og han deltok også på soundtracket til filmen som kan bli hørt blant annet på radioen «West Coast Classics» i GTA 5.

«Menace II Society» er en film som holder seg like bra i dag som den gjorde på 90 tallet, og er en av de sterkeste filmen jeg har sett på lang tid.

Carl-Edvard Engebretsen


Movie

Detaljer

 • Sjanger

 • Regissør

  Albert Hughes/Allen Hughes
 • Varighet

  1 time og 29 minutter
 • Land

  USA
 • Premieredato

  mai 26, 1993
 • Aldersgrense

  18 år

Skuespillere

Tyrin Turner

Jada Pinket Smith

Larenz Tate


Du liker kanskje også

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt