Serieanbefaling: The Sopranos

The Sopranos er en amerikansk tv-serie som gikk fra 1999-2007. Hovedpersonen er Tony Soprano spilt av James Gandolfini. Seriekaper David Chase ønsket originalt Ray Liotta, som spilte hovedpersonen i Goodfellas, til å spille Tony Sopranos, men det ble James Gandolfini, som spilte gangster i filmer som True Romance og Get shorty, som til slutt fikk rollen. Serien handler om Tony Soprano, en mann i New Jersey-mafiaen, som sliter med panikkanfall og går derfor til en psykolog. Noe som kan og vil bli sett på som en svakhet.

Serien viste dem for hva de var, mennesker som gjorde feil, hadde sine styrker og svakheter og hvor grusomt dette livet kunne være for hver enkelt, og hvordan det kunne påvirke familien. Familien til Tony er rik, og har det de ønsker, men det gjør dem ikke mer lykkelig av den grunn. Det er en god balanse mellom drama og et hint av komedie for å piffe opp handlingen.

På 6 sesonger utforsker Sopranos hvordan mafialivet og familielivet til familien Sopranos og mafiaen utarter seg.

Flere skuespillere fra Goodfellas er faste karakterer i serien, som Loraine Braco som psykologen dr. Melfi, Tony Sirico som Paulie, en av de eldste i Tonys gjeng, Michael Imperiolli som Christopher, som blir Tonys protege over tid, og Frank Vincent som Phil Leotardo.

Steve Buscemi har både regissert en episode av Sopranos og han spilte Tonys fetter Tony Blundetto.

Serien var unik når den kom ut, det var ikke så mange serier på den tiden som var like godt spilt eller skrevet. Dette resulterte i at serien vant Emmy flere ganger, og den vant til sammen 5 Golden Globes.

Serien startet i 1999 og sluttet i 2007

Det kom også et spill for PS2, Sopranos: Road to Respect hvor flere av skuespillerne hadde stemmene til karakterene de spilte. Spillet hadde sin egen historie som i Sopranos-universet, men var ikke direkte knyttet til handlingen i serien.

Flere av skribentene i serien gikk senere over til å lage prisvinnende serier. Matthew Weiner lagde Mad Men like etterpå, og Terence Winter ble serieskaper for Boardwalk Empire, hvor Steve Buscemi hadde hovedrollen.

I forbindelse med Sopranos, så må også den norske serien Lillyhammer nevnes. Her spilte Steven van Zant mafiaboss som flytter til Lillehammer. Han var ikke den eneste Sopranos-karakteren i Lillyhammer, Tony Sirico spilte en prest i serien i sesong 2.

The Sopranos er på 14 plass på IMDBS beste serier gjennom tidende. 10 år senere ble det annonsert at det skulle komme en film i Sopranos-unvierset som skulle handle om raseopptøyene i Newark i 1967. Sønnen til James Gandolfini, Michael, skal spille Tony som ung, mens skuespiller som John Bernthal Corey Stol skal spillle en ung Junior og Billy Magnussen skal spille Paulie. Allessandro Nivola skal spille Dickey Moltisanti, faren til Christopher. Han ble aldri sett i The Sopranos, men han blir nevnt en del ganger.

Filmen skulle egentlig komme ut september 2020, men på grunn av Covid-19 så har den blitt utsatt til en gang i 2021. Dato er ikke satt, men blir spennende å returnere til dette universet nok en gang.

Carl-Edvard Engebretsen


Movie

Detaljer

 • Sjanger

 • Regissør

  Diverse
 • Varighet

  86 episoder
 • Land

  USA
 • Premieredato

  januar 10, 1999
 • Aldersgrense

  15

Skuespillere

James Gandolfini

Steve Van Zandt


Du liker kanskje også

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt