Nå får Asle tilbud om ekstra BPA-timer

For mange er brukerstyrt personlig assistanse (BPA) en viktig del av hverdagen. Ordningen gjør at du får hjelp til å utføre hverdagslige gjøremål både hjemme og ute, og en av de som har behov for BPA er Asle Nordheim (63), som sliter med å holde balansen etter at han ble rammet av to hjerneslag.

Asle kommer fra Stjørdal kommune i Trøndelag, og i august ble han intervjuet av NRK. Årsaken var at Asle ble nektet BPA fra kommunen, selv om Stjørdal ikke behøver å betale for BPA. Men etter at kommunen dro på et hjemmebesøk hos ham og samboeren hans, Heidi, har situasjonen snudd til det bedre: Stjørdal kommune vil omsider tilby flere timer med BPA til Asle. – Jeg ble kjempeglad. Nå har jeg muligheter til å gjøre ting jeg har holdt på med før, sier Asle til NRK.

Ifølge en undersøkelse som allmenkringkasteren gjorde i august, kommer det frem at hele 73 kommuner manglet det lovpålagte tilbudet om BPA i 2019. – Det synes jeg er trasig. For det er ikke alle som har pågangsmot til å sloss. Jeg må bare si tusen takk til kommunen. Det var kjempebra, sier Asle. For da saken dukket opp i mediene, ble det sendt en klage til fylkesmannen. Etterpå kom beskjeden fra fylkesmannen om at Stjørdal kommune måtte se på saken på nytt – ettersom den ikke var utredet godt nok. nå har det blitt klart at Asle får hjelp 25 timer i uka – noe fra hjemmetjenesten og 17 timer fra en BPA-assistent.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er brukerens behov som ligger til grunn for all tildeling av kommunale tjenester, skriver konstituert leder ved forvaltningskontoret for Værnesregionen, Brit Heidi Julseth i en e-post. Hun legger til: – Når behovet for bistand er kartlagt så er det opp til kommunen å velge hvordan tjenesten skal gis. Her kan deler av tjenesten utføres av et BPA-firma. Helsehjelp som krever 3-årig fagkompetanse skal i utgangspunktet gis av kvalifisert helsepersonell fra kommunen.

Nå søker Aslak etter en assistent som kan utføre oppgaver i og utenfor huset, samt personlig stell. Stillingen ble lyst ut for kort tid siden, forteller Tobias Mitterschifftaler, som er avdelesleder i Brageva. – Nå får han et ekstra sett med armer og føtter slik at han kan komme seg ut og bli mer aktiv. Gjøre de ting han har lyst til å gjøre, sier Mitterschifftaler.

Les hele saken: Fikk innvilget mere BPA

Kilde: nrk

Publisert av: Anders Teslo

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt