NAV må velge nullutslippsbiler til rullestolbrukere

Dette mener vår nye Arbeids- og sosialminister Hadja Tajik (Ap) og varsler at NAV heretter må velge fosilfrie kassebiler som skal tilrettelegges for rullestolbrukere. Hun mener dette må skje i løpet av neste år når NAV skal velge ut de neste bilmodellene. Om en uke, 1. november skal NAV presentere de neste rullestolbilene for årene som kommer.  

Hadja Tajik forventer at NAV i sin neste anbudsrunde vil velge rullestolbiler som ikke slipper ut fossile gasser som er skadelig for naturen og mennesker. Lederen i Elbilforeningen mener ministeren burde satse på Elektriske varevogner, eller kassebiler som allerede finns på markedet. NAV mener disse bilmodellene koster for mye og er vanskelige å bygge om og tilpasses for rullestolene. Elbil- foreningens leder for kommunikasjon og samfunnskontakt, Unni Berge synes det er veldig trist at folk blir tvunget til å velge dyre og utdaterte biler. Anbudet som NAV er i ferd med å inngå, er både gammeldags og brukerfiendtlig, sier hun. – Og det er mulig at bransjen ser seg tjent med et slikt marked for eksisterende dieselbiler, men Nav burde vært mer fremoverlent, sier Berge.

Hadja Tadjik vil nå be NAV om å utvide den nye Rullestolbil-avtalen to år til. Etter to år kan nye egnede elektriske kasse- eller varebiler («Gruppe 2-biler») ha kommet på markedet. Hun kritiserer NAV for å ha latt bilbransjen være sannhetsvitne om den tekniske utviklingen.

Elbilforeningens kommunikasjonsrådgiver mener det allerede i dag finnes elbiler på markedet som kan fungere for rullestolbrukere. I alle fall hvis en rullestolbruker kun skal stige om bord for å sitte på i en elektrisk bil. det er mulig at bransjen ser seg tjent med et slikt marked for eksisterende dieselbiler, men Nav burde tenkt mer fremover mener Berge. Hun mener det er for passivt å sitte og vente på at markedet skal komme opp med løsningene. Staten bør ligge i forkant å etterspørre elektriske biler i Gruppe-2 klassen for da vil produsentene i markedet følge opp.

Det Hadia Tajik fortsatt kan gjøre, er å sørge for at det blir utlyst et lite anbud for nullutslippsbiler til rullestolbrukere, allerede nå, ved siden av det det regulære anbudet som kunngjøres 1. november. På den måten vil NAV kunne skaffe seg erfaring med dette i de kommende to årene, fram til en ny avtale skal inngås, sier Berge i Elbilforeningen.

Handikapnytt.no: Hadia Tajik varsler at dette blir Navs siste rene fossilbil-anbud

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt