Snakket åpent om tapet av broren sin

Fredag kveld var søskenparet Jon Almaas (53) og søsteren Astrid Nylander Almaas (45), blant gjestene hos «Lindmo». Her åpnet søskenparet seg og fortalte åpent om oppveksten sammen med broren deres Olav, som hadde Down syndrom. De snakket om tapet de opplevde da Olav døde bare 19 år gammel.

Jon og Astrid fortelle åpenhjertig om broren sin, Olav og hvordan de taklet at  han døde. Broen, som hadde mosaikk-downs, hvor noen av cellene i kroppen er Downs syndrom, mens andre ikke. I følge Store Norske Leksikon er en person med mosaikkceller et individ som har celler med ulik kromosombesetning. På spørsmål fra Anne Lindmo om hvordan de opplevde å ha en bror som var annerledes, svarte Jon: – Det var jo litt sånn både og på et vis, og det er jo nesten å si det. Men jeg bekymret meg jo da jeg var ynge, uten at vi snakket så mye om det i familien, men «hva skal skje med ham når han blir eldre. Hva slags liv skal han leve?» forteller Jon, og legger til at broren fikk flere utfordringer jo eldre han ble. Sånn sett var det en lettelse da han døde, men det er ubehagelig å snakke om og å ta til seg, men sånn var det, fortsatte han.

TV-profilen beskriver det å ha hatt en annerledes person i familien, en med spesielle behov, som en berikelse. Man får en berikelse på den måten at man får med seg en erfaring i livet som ikke alle andre har. Dett er noe Jon Almaas har tatt med seg videre i livet, fortalte han. Søsteren hans, Astrid var bare elleve år da broren døde. Hun beskriver det som et hull i virkeligheten, og at hun innså at dødsfall kan ramme deg når som helst.

Astrid fortalte videre: – Det var en realisme som jeg ble bærende veldig på, men som ikke gjør at man ikke kan ha det like morsomt eller at livet ikke har like myr fantastisk å by på. Ting skjer og de fleste som skal leve et langt liv vil gå gjennom sorg, tap, traumer og vonde dager. Dette var mitt første møte med at ting skjer her i livet, sier hun

Dagbladet: Åpner opp om tapet av broren

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt