Thomas har CP og får ikke bruke BankID

– Thomas har hatt BankID hele tiden. Men når han skulle ordne Spotify nå, så hadde han fått nytt bankkort. Da måtte han slå inn koden, og da gikk det ikke, sier Elisabeth Kjelsås. Hun er moren og vergen til Thomas Martiniussen, som har cerebral parese (CP) og verken kan lese eller skrive. De strenge reglene for BankID har gjort at flere som bruker digitale tjenester har mistet tilgang. – Diskriminering, mener Thomas Martiniussen (26)

Verken Thomas eller vergen hans kvalifiserer til å få BankID. Det gjør dagligdagse gjøremål som bestilling av varer og tjenester på internett vanskelig.  Det har blitt vanskeligere for Thomas Martiniussen fra Fredrikstad å komme i kontakt med det offentlige etter han ble fratatt tilgang til BankID. Da Thomas ikke fikk betalt for Spotify tok de kontakt med banken. Der ble de spurt om Thomas kunne lese og skrive, noe han ikke kan. – Vi fikk da beskjed om at han ikke kunne få tilgang til BankID på grunn av nye og strengere regler, sier hun.

Dette er i tråd med forslaget til ny finansavtalelov, som ble vedtatt i Stortinget i fjor høst. Den nye loven betyr at bankene har iverksatt nye sikkerhetstiltak for kontroll av kundens identitet. Skal man ha kontakt med det offentlige har kommunikasjon blitt vanskeligere. Nå må de ringe hver gang Thomas skal komme i kontakt med Nav. Det samme gjelder når han skal inn på Helsenorge.

– Jeg forstår slike ting skal være strengt, men samtidig syns jeg det er urettferdig for det går ut over meg selv og mange andre med funksjonsnedsettelse, skriver Thomas i et Facebook-innlegg. – Men en verge for eksempel, kunne godkjent en betaling av en liten sum på nettet, mener Elisabeth Kjelsås. Thomas føler seg diskriminert, og håper at en varig løsning snart skal komme på plass.

Kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes, skriver i en e-post til NRK at de ikke jobber med dette nå, men at det er igangsatt et prosjekt i det offentlige for å få på lass bedre løsninger for personer med verge. – Fordi bankene ikke kan sjekke et register over hvilke typer vergemål det dreier seg om, så sier regler om BankID i dag at du ikke få BankID hvis du er fratatt rettslig handleevne, uansett om det dreier seg om delvis vergemål, utdyper Kjærnes. – Det får store konsekvenser dersom man deler sin BankID med en god hjelper, hvis hjelperen blir fristet til å misbruke tilliten og svindle.

Tillitsvalgt i Norges Handikapforbund (NHF), Håvard Ravn Ottesen, forteller at Thomas er ikke den eneste som har opplevd dette problemet. Ottesen ser på den nåværende praksisen som direkte diskriminerende. – Systemet er bygget opp på at du skal være «normal», og så blir han unntaket som ikke passer inn, dermed så skvises han ut og der er han jo ikke alene i det hele tatt, sier Ottesen. Han er tydelig på at det finnes gode løsninger for at Thomas og andre i hans situasjon skal kunne ha BankID, blant annet en forstørret BankID brikke for svaksynte som kan festes på veggen. Han ser derfor ingen grunn til at Thomas ikke skal kunne ha BankID.

Saken er fra NRK.no

.nrk.no/osloogviken/thomas-far-ikke-bruke-bankid-fordi-han-har-cerebral-parese-1.15562370

Publisert av Birgitte Faclk-Jøargensen

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt