Tilrettelagt skolevei for svaksynte i Vadsø

Ifølge data fra Statistisk sentralbyrå (SSB) sier om lag 300 000 nordmenn at de har et såpass dårlig syn at det får konsekvenser for gjøremål som ellers ville ha vært enkle, som f.eks. å gå på butikken. Nesten like mange oppgir at de er fargeblinde, og det en kjent sak at mange av oss får dårligere syn når vi blir gamle. Nå håper en nordnorsk kommune at flere kan tilrettelegge gangveiene for blinde.

I Vadsø kommune besluttet man for en tid tilbake å tilrettelegge skoleveien, slik at det skulle bli for at synshemmede Solveig Larne (7), som er synshemmet, skal få en lettere hverdag. Man håper nå at hun kan klare å gå alene til skolen i fremtiden – og at veien kan være et eksempel for andre. – Det er kjempeviktig for Solveig at hun kan gå ute i Vadsø uten å måtte leie noen i hånden. Og for oss som foreldre betyr det mye at hun har mulighet til å være mer selvstendig, sier Solveigs mamma, Elin Larne. Det eneste Solveig klarer å se er lys og sterke farger. Derfor har kommunen satt opp røde stolper langs skoleveien, mens man har lagt ned såkalte ledefliser i bakken i kryss og gangfelt. For å orientere seg bruker hun en metallstang for å kjenne etter om hun går på en gangvei eller krysser en gate. I veikryssene har det blitt satt inn lyssignaler som skal varsle bilistene at det er fotgjengere på vei.

Solveigs tilrettelagte opplevelse begynte allerede i barnehagen, da inne- og uteområdene ble tilpasset slik at hun kunne leke med de andre barna. I følge Elin har dette gjort at datteren hennes er vant til å være i fysisk aktivitet.

Det er Statped og Vadsø kommune som sammen har forbedret samferdselstilbudet for Solveig og andre svaksynte. Rita Bakke, som jobber som spesialpedagog i kommunen, sier at dette er tilrettelegging som mange får glede av. – Solveig er ikke alene, det er flere barn og voksne i kommunen med ulike synshemninger og handikap, sier Bakke. Og med tiden vil Solveig sakte men sikkert lære seg å gå til skolen på egenhånd. – Du ser hun øver seg. Tilretteleggingen gjør at hun kan gå mer selvstendig enn hun ellers ville ha gjort, sier Larne.

Les hele saken:
NRK.no: Her kan sterkt svaksynte Solveig (7) gå til alene til skolen

Publisert av: Anders Teslo

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt