Tom Tvedt mener NRKs sexguide ekskluderer funksjonshemmede

Han er tidligere idrettspresident og nåværende forbundsleder for Norsk forbund for utviklingshemmede. I juni publiserte statskanalen (NRK.no) en mangfoldig sexguide for stående mennesker. Nfu-lederen reagerer på at bildene i guiden ikke viser noen stillinger eller beskriver sex-opplevelse for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Guiden viser uretusjerte bilder av nakne par i en rekke ulike sex-posisjoner, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

De som er interessert i inspirasjon gjennom å se på bildene av par i ulike positurer, blant titlene; «passer for gravide» og «vondt i ryggen», Men tilbudet for dem som for eksempel ikke kan gå, finnes ikke. Tom Tvedt sier at han oppfatter at denne guiden til NRK, handler om hvordan man kan ha seksuell omgang. De får med homofile, heterofile og mange personer med ulik kroppsfasong, men ingen med funksjonsnedsettelse, sier han til Dagbladet.

– Men igjen så makter de ikke å løfte fram de med nedsatt funksjonsevne. Dette er en stor del av befolkningen, og dette er ikke første gangen denne gruppen blir holdt utenfor. – Er du 20 år og har en funksjonsnedsettelse, og ser disse stillingene, så kan det være at du ikke får til én av dem. Og ingen av de avbildede har noen tydelige nedsettelser. Ikke en eneste en. Man blir holdt utenfor, mener Tvedt.

– NRK skal drive opplysning for hele folket, og når de da utestenger en så stor gruppe, blir det en bekreftelse på kunnskapsløshet, mener den tidligere idrettspresidenten. – NRK har vært flinke til dette før. Nå utfordrer jeg dem til å løfte problematikken en gang til, avslutter han.  Antall rullestolbrukere ligger, ifølge NAVs hjelpemiddelsentral på rundt 50.000. Tallene er basert på NAVs tall for utlån av hjelpemidler. Noen bruker stol hele tiden, andre har den som avlastning.

Et vanlig anslag er at 15 prosent av befolkningen har en eller annen funksjonsnedsettelse, det være seg bevegelseshemming, nedsatt syn eller hørsel eller psykososiale funksjonsnedsettelser. Det er viktig å presisere at tallene avhenger av hvordan man definerer funksjonsnedsettelse i skolen og arbeidslivet. Kilde Norges Handikapforbund

  • 80 prosent av grunnskolene i Norge er ikke tilgjengelige for funksjonshemmede.
  • 3 av 4 elever med spesialundervisning får dette utenfor ordinær klasse.
  • Personer med nedsatt funksjonsevne har 4,5 ganger høyere sjanse for å være i arbeid dersom de har tatt høyere utdanning.
43 prosent av personer med nedsatt funksjonsevne er sysselsatt, mot 74 prosent i befolkningen generelt.
I 2015 er andelen med nedsatt funksjonsevne som står utenfor arbeidslivet, men som ønsker jobb på 27 prosent, eller tilsvarende ca. 87 000 personer.

Redaksjonssjef for dokumentar og samfunn i NRK, Reidar Kristiansen, sier til Dagbladet at det så langt har kommet inn nærmere hundre klager på spesialen. Klagene går i hovedsak på at NRK utfordrer rammene for samfunnsoppdraget, at bildene oppfattes som støtende, og at de publiseres på forsiden. Samtidig avslører han overfor Dagbladet at hele 898.000 unike brukere har besøkt guiden siden den ble lansert i helga.

Saken er fra Dagbladet

dagbladet.no/kultur/raser-mot-nrks-sexguide/73911084

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen

BESØK OSS

Empo AS
Teglvegen 27
1400 Ski
KART

KONTAKT

post@empo.no
+47 948 47 252

ÅPNINGSTIDER

Mandag – Torsdag 08 – 15:30
Fredag 08-15:00
Lørdag/Søndag stengt